Magasin

Artikler online

Er sikker på at dine dæk er pumpet rigtigt?

Du ved sikkert godt at dækkene på bilen skal pumpes ind i mellem. Men du ved ikke hvor ofte. De fleste mennesker pumper først dækkene når de kan se at et af dækkene virker fladere end de andre.

Men et dæk skal pumpes før det kan ses at det har brug for mere luft. Du ved sikkert også at et dæk skal have et bestemt tryk, men ved du hvor meget?

Hvad er et dæktryk egentlig?

Dæktrykket er et udtryk for hvor meget luft der i dækket. Du kan måle trykket med en dæktryksmåler. Sådan en kan du købe hos Motorsportshop. Dæktrykket er forskelligt efter typen af dæk. Smalle dæk har mindre tryk end brede dæk.

Et bildæk skal typisk have et dæktryk omkring 30 PSI (Pounds per Square Inch). Eller 2 bar. Både bar og PSI er måleenheder for lufttryk.

Din bils dæktryk

I nye biler er der automatisk måling af dæktrykket. Bilen fortæller dig hvornår det er for lavt. Det blev et lovkrav i EU i 2014. Men hvor meget luft skal du fylde i? – Det finder du nemt ud af ved at kigge på kanten af bildøren

Her sidder der et klistermærke der oplyser dig om dæktrykket på netop din bil. På ældre biler kan du gå ud fra ca. 30 PSI.

Lavt dæktryk kan være dyrt

Når dæktrykket er for lavt sker der flere ting. Du slider mere på selve dækket og det bliver sværere at styre bilen. Den kommer til at virke tunger fordi der er større kontakt med underlaget.

Det betyder også at bilen bruger mere brændstof og kører kortere på literen. Det er også potentielt farligt at køre på et slidt dæk. Så for sikkerhedens skyld bør du jævnligt tjekke dæktrykket. Det vil også spare dig mange penge.